Matjes

En gave fra Havet

Matjes – klar til servering

Pakke matjesHver vår, når lyset er tilbake, kommer silden til norskekysten for å spise seg feit. Rett etter 17. mai er fettinnholdet tilstrekkelig for matjessildproduksjon. Kun jomfrusild blir brukt som råvare.

Fisken blir ganet (gjellene og blodet blir fjernet) og saltet i et døgn. Da oppstår den delikate lettsalte smaken og den myke konsistensen.

Matjessild har i alle år vært en delikatesse i Nederland og Tyskland. Nesten hele produksjonen foregår i Norge, hovedsakelig i Egersund, men alt blir eksportert til Nederland. Endelig får vi smake av det vi har send ut av landet i årevis. Matjes vant prisen for årets lokalmat under Gladmat 2022 i Stavanger.

Du finner matjes i frysedisken hos Sjøveien i Asker, Jacob's Majorstuen, Fiskeriet på Youngstorget, Vulkanfisk og Georg A. Nilsen i Oslo, Strandkaien fisk i Bergen, Åkrafjordtunet i Etne, Fisketorget i Stavanger, Coop Mega på Madla, Trollkrabben i Leirvik (Stord) og Brødrene Bergren i Sandefjord.


Sten Robert Tennfjord ((mob. 92034721) kjører Vestlandet rundt med en fiskebil. Han har også matjes på bilen.

Matjessilden er ferdig filetert og vakuumpakket i en pakke med fem fileter. Den har en holdbarhet på 2 døgn etter tining.