Matjes

En gave fra Havet

Matjes – klar til servering

Pakke matjesHver vår, når lyset er tilbake, kommer silden til norskekysten for å spise seg feit. Rett etter 17. mai er fettinnholdet tilstrekkelig for matjessildproduksjon. Kun jomfrusild blir brukt som råvare.

Fisken blir ganet (gjellene og blodet blir fjernet) og saltet i et døgn. Da oppstår den delikate lettsalte smaken og den myke konsistensen.

Matjessild har i alle år vært en delikatesse i Nederland og Tyskland. Nesten hele produksjonen foregår i Norge, hovedsakelig i Egersund, men alt blir eksportert til Nederland. Endelig får vi smake av det vi har send ut av landet i årevis. Matjes vant prisen for årets lokalmat under Gladmat 2022 i Stavanger.

Du finner matjes i frysedisken hos Sjøveien i Asker, Jacob's Majorstuen, Fiskeriet på Youngstorget og Vulkanfisk i Oslo, Strandkaien fisk i Bergen, Åkrafjordtunet i Etne, Fisketorget i Stavanger, Trollkrabben i Leirvik (Stord) og Brødrene Bergren i Sandefjord.

Matjessilden er ferdig filetert og vacuumpakket i en pakke med 5 fileter. Den har en holdbarhet på 2 døgn etter tining.