Matjes – klar til servering
Du finner matjes i frysedisken i følgende butikker:
Oslo: Sjøveien i Asker, Jacob's Majorstuen, Fiskeriet på Youngstorget, Vulkanfisk og Georg A. Nilsen, Maschmanns
Stavanger: Coop Obs! Mariero, Coop Mega Madla Amfi, Randaberg, Tananger, Klepp og Ålgård
Helgø Meny Sandved, Herbarium, Stadionparken, Stokka, Mariero og Tasta,
Sandnes: Helgø Meny Sandnes, Coop Obs! kvadrat
Bergen: Lerøy mat - Galeriet, Coop Obs! Lagunen
Trondheim: Meny Solsiden
Kristiansand: Reinhartsen fiskebutikk, Gaardsutsalget
Haugesund: Meny Karmsundgata, Coop Obs! Amanda
Aksdal: Meny
Etne: Åkrafjordtunet
Leirvik: Trollkrabben
Sandefjord: Brødrene Bergren
Tromsø: Dragøy Jekta eller på Dragøy på Kystens Mathus
Vestland Seafood kjører rundt med frysebil og har matjes på bilen
https://www.facebook.com/vestlandseafood
Neptun Fisk kjører også rundt med frysebil og har matjes på bilen
Savner du matjessild i nærheten av deg? Ta kontakt, da prøver jeg å få produktet i en butikk i nærheten. Listen med utsalgssteder blir oppdatert løpende.
Hver vår, når lyset er tilbake, kommer silden til norskekysten for å spise seg feit. Rett etter 17. mai er fettinnholdet tilstrekkelig for matjessildproduksjon. Kun jomfrusild blir brukt som råvare.
Fisken blir ganet (gjellene og blodet blir fjernet) og saltet i et døgn. Da oppstår den delikate lettsalte smaken og den myke konsistensen.
Matjessild har i alle år vært en delikatesse i Nederland og Tyskland. Nesten hele produksjonen foregår i Norge, hovedsakelig i Egersund, men alt blir eksportert til Nederland. Endelig får vi smake av det vi har send ut av landet i årevis. Matjes vant prisen for årets lokalmat under Gladmat 2022 i Stavanger.
Matjessilden er ferdig filetert og vakuumpakket i en pakke med fem fileter. Produktet er spesielt utviklet for det norske markedet av forskere hos Nofima, produsenten Pelagia Egersund AS og Arjen Kraaijeveld. Den har en holdbarhet på 2 døgn etter tining.
Matjes er medlem av smak av kysten