Matjes

En gave fra havet

Hurtigmat

Ta en lompe, legg i en filet, ha på en klatt rømme, litt rødbete og hakket løk.



Enkel Forrett

Ha litt olivenolje (med hvitløk) over noen skiver gammel loff. Stek gyllent i ovnen. Lag en dressing av like deler rømme, majones og grov sennep. Ha dressingen på skivene, legg på en bit med matjes. Dryss over litt hakket løk og eller hakket dill.



Imponerende Fingermat

Hakk matjes i små terninger, bland silden med litt rømme, litt pepperrot og hakket gressløk. Ha en skje med blandingen på en kjeks og pynt med litt koriander, gressløk eller dill.



Lettvint middag

Kok noen poteter, skrell og del i biter når de er kalde. Del et eple i biter. Kutt rødløk. Bland Créme Fraîche med litt sennep. Bland alle ingrediensene og klipp litt dill over salaten. Tilpass mengde etter behov. Filetene serveres ved siden av, eller skjæres i biter og blandes i salaten rett før servering.



Matjes - sushi grade!

Matjes kan brukes til sushi. Den smaker fortreffelig, er lite salt og kan kombineres med det meste. Dessuten er den kjempesunn. Den har en rik umami smak.

Vanlig tilbehør til matjes er: Kuttet løk, rødbeter, sylteagurk, kokte poteter, potetsalat, tomat, flatbrød, loff, grovbrød, rugbrød, rømme og mye mer.

Matjes er klar til bruk etter tining. Matjes inneholder mye sunt fett, lite salt og ingen konserveringsmidler. Tint matjes er holdbar i 2 døgn i kjøleskap. Matjes kan marineres, men dette vil ikke øke holdbarheten. Tint matjes skal ikke fryses igjen.


Koldtbord

Matjes passer perfekt på et koldtbord men kan også brukes til fingermat, tapas, lunsj, forrett eller middag. Flere oppskrifter finnes på www.godfisk.no.


Fermentert tilbehør

Her finner dere fine oppskrifter med matjes og fermenterte grønnsaker. Bentes fermentering.


Kjøkkentjeneste

En blogg fra Egersund med blant annet info om matjes


Bølgemønster som avslutter siden